Politik & Samfund

Snak, latter og store armbevægelser fylder rummet. Deltagerne er både ivrige og eftertænksomme. Du møder din holdkammerats blik hen over forsamlingen. I smiler og ånder lettet op. I aften er det jer, der har inviteret eleverne og folk fra byen til samtalesalon. Heldigvis går snakken allerede lystigt…

Politik & Samfund handler om fremtiden: Hvordan transformerer vi samfundets strukturer og systemer og vores egen hverdag, så naturen overlever, og livet stadig bliver skønt at leve?
Skal vi afskaffe køerne og i stedet spise 3D-printede bøffer?
Skal vi bo i tiny houses, i kollektiver i byen – eller skal vi flytte på landet og energirenovere de gamle gårde?
Skal vi gå ned i arbejdstid?
Skal vi have skattelettelser og brugerbetaling i sundhedsvæsenet?
Hvordan skal vores byer, boliger, landskaber, hjemmehjælpere, mad og tøj se ud, smage og føles?
Skal vi nedlægge landbruget og opstille solcelleanlæg på markerne?
Er kernefamilien virkelig fremtidssikker?
Skal vi afskaffe mobiltelefoner i skolerne?
Hvordan kan vi bidrage til den demokratiske samtale?
Har de andre ret og tager jeg selv fejl?

Vi står midt i en række store verdensomspændende kriser, som blandt andet handler om klima, biodiversitet, miljø, mental sundhed, energiforsyning, fødevaremangel, migration, nationalisme, ligestilling, digitalisering og demokrati.

Men hvad bestemmer, hvordan fremtidens samfund skal formes? Er det teknologien, økonomien eller filosofien?

På linjefaget Politik & Samfund går vi tematisk til værks og angriber problematikkerne fra flere synsvinkler. Vi inddrager naturvidenskab, politik, æstetik, filosofi, teknologi og etik. 

Vi møder producenter, meningsdannere, videnskabsfolk, kunstnere og politikere og hører om deres idéer, overbevisninger og holdninger, men også om hvornår de er i tvivl.

Vi kommer til at møde mennesker, vi måske er uenige med eller har fordomme overfor og hører deres argumenter.

Vi prøver de forskellige holdninger af og finder ud af, hvad vi selv mener. 

Undervejs skal vi lære at iscenesætte en god debat, strukturere en tale og muligvis lave podcast og video. Vi afholder samtalesaloner for byen og eleverne, hvor flere generationer mødes til refleksion og dialog.

Vi kommer også til at opstille vores egne visioner for fremtiden, når vi arbejder med at udvikle vores helt egne utopier.

Politik & Samfund er stedet, hvor mennesker mødes, meninger brydes og nye holdninger formes.

Faciliteter
Vi befinder os i klasselokalet, ved skolebordet eller i sofagruppen i elevcaféen. Vi tager på ture med bus, tog eller på cykel. Vi inviterer til debat og dialog i Foredragssalen, Multisalen eller hen over middagsbordet. 

Forudsætninger
Måske har du svært ved at danne din egen mening? Måske har du allerede helt styr på, hvordan samfundet skal indrettes? Måske er du virkelig i tvivl? Måske interesserer du dig for politik? For teknologi? Eller for æstetik? Eller noget helt tredje? Politik & Samfund er for alle. Vi tager udgangspunkt i, hvem vi hver især er, og hvad vi går op i. 


Linje-ansvarlig: Julie Baggesen
E-mail: juliebaggesen@nrgaard.dk

Mangler du svar på noget?

Vi er her næsten 24-7, så send dine spørgsmål om højskoleophold her, og så vender vi tilbage til dig snarest.