fbpx

Johann Sebastian Bachs ”Juleoratorium”

Johann Sebastian Bachs ”Juleoratorium” har fra midten af 1900-tallet været et af de mest opførte og elskede musikværker, og for mange af os er det en uundværlig del af juletiden. Dette kursus sætter det store værk ind i dets musikhistoriske kontekst og giver et indblik i, hvordan de mange satser udgør én samlet helhed. Det illustreres med klingende uddrag fra værket, og vi sammenligner nogle af de meget forskellige bud på, hvordan Bachs musik skal spilles.

Fakta om Bachs ”Juleoratorium”

Bachs juleoratorium, ofte blot kaldt Juleoratoriet (tysk: Weihnachtsoratorium, BWV 248) er et af de mest berømte og spillede sakrale værker af den tyske komponist Johann Sebastian Bach samt det mest kendte juleoratorium. Det blev komponeret til juledagene 1734-1735, mens Bach var kantor i Thomaskirken i Leipzig. I virkeligheden er værket ikke et enkeltstående oratorium, men en cyklus af seks kantater for juletiden (Beretningen om Jesu fødsel og dagene og begivenhederne op til og efter), nemlig de dengang tre julefestdage (25., 26. og 27. december, fødselshistorien jf. Lukasevangeliet 2,1-20), nytårsdag (omskæringen og navngivningen, jf. Lukasevangeliet 2,21), søndag efter nytår og Helligtrekongersdag (6. januar, jf. Matthæusevangeliet 2,1-12).

Om Kurset:

På Nørgaards Højskole vil du møde et bredt udsnit af skolens fastansatte lærere, og foredragsholdere som er hyret specifikt ind til netop din kursusuge.Der er dog to som bliver de gennemgående figurer i løbet af kursusugen:

Martin Damgaard: Nørgaards Højskoles viceforstander og leder af musikafdelingen. Martin er uddannet i musikvidenskab og nordisk sprog og litteratur fra Århus Universitet. Han har et indgående kendskab til den danske historie og sangtradition, og er aktivt udøvende musiker i mange sammenhænge. Martin står for alt det praktiske ift rammerne på skolen i løbet af ugen

Jens Rasmussen: Jens Rasmussen har en magisterkonferens fra Musikvidenskab på Aarhus Universitet og arbejder som musikunderviser, foredragsholder og freelanceskribent. Han dækker en bred vifte af musikhistoriske emner fra barokken, wienerklassikken, romantikken og frem til vor tids klassiske musik, og har eksempelvis afholdt kurser, temadage og foredrag om mange af de store operaer og om J.S. Bachs passioner. Desuden beskæftiger han sig på forskellig vis med jazzmusik fra især 1950’erne, ’60’erne og ’70’erne blandt andet som skribent for Jazz Special og det svenske Orkester Journalen. Jens står for alt det musikfaglige indhold ift de 5 store komponister.

KursustitelUge nr.Start datoSlut datoPrisPris børnTilmelding
Bachs ”Juleoratorium”4824/11/1930/11/194495Klik her
Bachs ”Juleoratorium”4824/11/1930/11/194495Klik her

 

Spørg os 24/7..!

Vi er her næsten hele tiden, så spørg her og vi vender tilbage til dig snarest.