Ølbrygning
Lær om ølbrygning, øllets historie og højskole
Kurset er for alle, men henvender sig primært til den “nye” brygger der har lidt eller ingen erfaring med ølbrygning.
I løbet af en uge vil vi give dig den viden du skal bruge for selv at lave kvalitetsøl mens du samtidigt lærer om øllets historie, regioner og kultur.
Du skal lære om øllets ingredienser såvel som forskellige brygmetoder og teknikker, så du selv kan træffe kvalificerede valg når du i fremtiden vil udvikle dine egne opskrifter.
Vi dykker ned i maltens og humlens univers, og ser på ingrediensernes betydning for smag, aroma og visuelle udtryk.
Vi underviser i er infusions- og dekoktionsmæskning med “allgrain” ingredienser. Det vil sige brygning med rigtigt malt og humle og dermed ikke ekstrak eller smagstilsætninger.
Udstyret vi anvender består af semiautomatiske kedler med indsatser, fremstillet til hobbybrygning af 25-30 liter. Vi går i dybden med ølbrygnings forskellige trin, herunder mæsketempearturens betydning for øllets udseende, skumkrone og ikke mindste smag:
Vi forholder os også til humlekogningens intervaller samt tørhumle og det lidt mere specielle whirlpooling.
Vi kommer i alt til at brygge 2 gange. Således tjener det første bryg som et “læringsbryg”, hvor i får erfaring med udstyret og styring af processen. Det andet bryg derimod er jeres svendestykke som i kan vælge at tage med hjem på egen gærspand, for selv at flaske. Du kan også lade øllet stå på højskolen, lade os flaske det, og efter 5 uger hente det færdige øl. Vælger man den sidste mulighed, er der en ekstra betaling.
Flaskning, karbonering og hygiejne, samt tips og tricks til at undgå fejl i brygningen berører vi i praksis såvel som teoretisk.
Derudover skal vi udvikle vores fornemmelse af smag og se på hvordan en øldommer gør når øllet skal vurderes.
Endeligt vil ugen byde på spændende højskoleoplevelser, morgensamling, foredrag, musik, højskolesang, fællesskab og humør.
Velkommen