TORSDAG DEN 25. SEPTEMBER – KL. 19.30
Jesper Trier Gissel-foredrag om Thomas Manns roman Trolddomsbjerget.
Mann begyndte værket efter at have besøgt sin kone på et sanatorium i de schweiziske alper. Han var fascineret af det sært tiltrækkende ved stedets nøje skemalagte og langsomme hverdag, og han begyndte ‘Trolddomsbjerget’ som en humoristisk novelle om folk, der valgte sanatoriet over det aktive og praktiske liv i ‘lavlandet’.
Flere år, ca 1000 sider og en verdenskrig senere har bogen forvandlet sig til en dybdegående diskussion af Europas stemning og tilstand i årene op til Første Verdenskrig. Og med tråde til især Nietzsche prøver Mann at afdække, hvorfor alle Europæiske lande endte med at opføre sig som fulde mennesker i et barslagssmål.
Hvorfor var der så mange mennesker, der glædede sig til krigen og festede, da den brød ud? Hvordan kan vi forklare den underlige og skræmmende stemning, der greb en civilisation, der så sig selv som særlig udviklet og human?
Og med det i mente, er det så muligt at bruge Manns diskussion til at forstå vores samtid? Hvordan kan det ske, at et land, der næsten religiøst kalder sig “Land of the Free”, ender med at vælge en mand, der ansporede en forsøg på voldeligt at omstøde et demokratisk valg, og som åbenlyst har ført valgkamp på at ville begrænse sine modstanderes magt og muligheder for at ytre sig?
Arrangør: Nørgaards Højskole
Højskoleaften
Foredragssalen el. Multisalen kl. 19.30
Entré: 100 kr.
Tilmelding pr. mail til: [email protected] el. 8668 2300