Japansk håndværk

På dette kursus bliver du introduceret til fem former for håndarbejde, som alle er oppe i tiden: Shibori, Kurinuki, Kintsugi, Gyotaku og Sashiko.

Japan har altid haft en lang og stærk tradition for kunsthåndværk, som er kendetegnet ved høj kvalitet og godt håndværk. Selv i dag er japansk design, håndværk og æstetik eftertragtet verden over, og det er derfor ikke så underligt, at mange bliver draget mod kulturen.

På Nørgaards højskole går vi på opdagelse i det japanske håndværk. Vi arbejder med eksisterende materialer, tekstiler og genstande og giver dem nyt liv. Det er moderne og helt nødvendigt at genbruge og forlænge levetiden på de ting, vi omgiver os med. Her får du mulighed for at afprøve fem forskellige teknikker. Du bliver ikke ekspert, men du får lejlighed til at snuse til teknikkerne.

Shibori er en japansk indfarvningsteknik, som har været kendt i Japan i mere end 800 år og blandt andet har været brugt til kimonoer. Det er en form for vikle-batik, hvor man ved hjælp af forskellige teknikker, binder, folder, syr eller vikler stoffet med snor, inden det dyppes i farvebade. På den måde reserveres bestemte områder af stoffet hvidt, mens andre modtager farven og derved dannes mønstrene.

Kurinuki er en særlig teknik, som i Japan har været anvendt i århundreder inden for keramik og skulptur. Ordet betyder “at grave ud” og det beskriver teknikken, hvor et emne formes ved at fjerne materiale fra en klump af ler. I Japan har kurinuki-teknikken været anvendt til at skabe alt fra te-skåle og vaser til skulpturer og figurer. I dag er teknikken udbredt i mange lande og er fortsat en populær teknik blandt keramikere og skulptører.

Kintsugi er en japansk teknik til reparation af brækket eller ituslået keramik med synlig lak iblandet guldstøv eller sølvstøv. I stedet for at skjule reparationerne i keramikken, fremhæves de og tilfører genstanden ny skønhed og værdi. Medbring gerne en kop, en tallerken eller en lille skål i keramik, som du gerne vil have repareret.

Gyotaku er den traditionelle japanske metode til trykning af fisk, en praksis, der går tilbage til midten af ​​1800-tallet. Denne form for naturtryk blev brugt af fiskere til at registrere deres fangster, men er også blevet en egen kunstform.

Sashiko betyder små sting på japansk og er det samme som almindelige forsting, altså den mest enkle form for op og ned håndsyning. Oprindeligt blev teknikken brugt til at reparere tøj ved at sy små lapper på de hullede steder, eller ved at sy flere lag stoffer sammen til et kraftigere materiale.
Traditionel sashiko er syet med hvid bomuldstråd på indigofarvet blå bomuld, og mønstrene er ofte geometriske. Historien om sashiko og de japanske bønder er, at de reparerede deres kimonoer så mange gange, at der til sidst ikke var forskel på stof og lapper.

KursustitelUge nr.Start datoSlut datoPrisPris børnTilmelding
Japansk håndværk4503/11/2409/11/245275Klik her

 

Mangler du svar på noget?

Vi er her næsten 24-7, så send dine spørgsmål om højskoleophold her, og så vender vi tilbage til dig snarest.